Solen sken, det var folkfest på läktarna och det bjöds på en fantastisk inramning från båda klackarna som definitivt håller allsvensk klass. Förutsättningarna för en oförglömlig kväll var tydliga inför matchen. Tre livsviktiga poäng i toppstriden stod på spel och tronen som Södertäljes bästa lag fanns också med i vinstpotten. Resultatet då? Syrianska gick på knock och besegrade lokalkonkurrenten Assyriska FF i årets första derby och krönte sig som Södertäljes bästa lag fram tills nästa derby. Segersångerna och firandet tillsammans med de fantastiska supportrarna på östra läktaren pågick långt efter slutsignalen och ekade i staden. Södertälje är rött och gult.

Matchen inleddes med ett högt tempo direkt och det märktes av att det var mycket som stod på spel. Hårda kamper i kombination med maxlöpningar kännetecknade den första halvleken där rödgult inte fick ha boll så mycket. Matchen var knappt några minuter gammal innan Syrianska hade fått in en boll i nät via Kenneth Carlie, men målet dömdes bort för hands. Derbyn kännetecknas ofta av ett krampaktigt spel med mer kamp än skönlir och så var även fallet i denna tillställning. Assyriska kom till en fin dubbelchans efter dryga 20 minuter, men då stod den derbydebuterande målvakten i den rödgula kassen för en vass dubbelräddning. Bortsett från det kantades den första halvleken av en rad halvchanser där ingen av lagen hann få etablera ett ordentligt spel på de offensiva planhalvorna. Men i matchens 34:e minut skulle rödgult få matchens tveklöst hetaste målchans. Kenneth Carlie kom runt på sin vänsterkant och slog ett inlägg mot Albin Aljic inne i boxen som lyckades ta emot bollen, ta sig förbi sin motståndare och skapade sig ett ypperligt friläge. Avslutet gick däremot på insidan av ribban och ut, rödgult var marginaler ifrån att ha tagit ledningen redan i den första halvleken. Det blev också halvlekens höjdpunkt och halvtidsresultatet blev 0-0.

Syrianska tog tag i taktpinnen i den andra halvleken och fick igång sitt passningsspel. Det dröjde heller inte länge innan målnollan skulle spräckas. I den 56:e minuten löper Antonios Bahdke på en fri yta bakom Assyriskas backlinje och får en genomskärare från Kenneth Carlie. Bahdke kom helt fri med målvakten och rullade, hur kyligt som helst, in sitt första mål för rödgult den här säsongen och fick den östra läktaren att explodera i ett fullständigt glädjevrål. 1-0 var ett faktum för SFC som hade skapat matchens hetaste målchanser. Minuter senare skulle rödgult komma helt friställda med målvakten på nytt, efter att Kenneth Carlie hade utnyttjat ett bolltapp. Men den rivige Carlie blev fälld av siste man i AFF-försvaret och därmed tilldelades Assyriska ett rött kort. Det var drömminuter för rödgult som verkligen hade fått fantastiska förutsättningar för att kunna bärga hem alla tre poäng. Trots en man mindre blev Assyriska energiska och anföll en hel del, utan att få någon riktig utdelning. Detta öppnade upp ytor för Syrianska som däremot inte lyckades förvalta kontringsmöjligheterna som uppstod. Istället fick Fahad Ghazala agera som en vägg i den rödgula buren och räddade inte bara ett, men två frilägen varav en var från en snäv vinkel. I takt med att matchen led mot sitt slut fick framför allt Ismaël Sow, Kenneth Carlie och Afram Hanna ypperliga lägen att sätta spiken i kistan på, men effektiviteten och skräpan uteblev där den förstnämnde hade ett avslut som smet precis utanför stolpen. Men detta var en match som inte blev ihågkommen för det offensiva spelet. Detta blev matchen som blev ihågkommen för uppoffrandet och krigarmentaliteten i Syrianska. Det var Kenneth Carlie och Hugo Rödlund som löpte kopiöst mycket. Det var Albin Aljic som fick stångas uppe för att hålla bollen inom laget. Det var den frejdige Antonios Bahdke som med sin teknik och kämparanda luckrade upp ytor i spelet. Det var Alexander Karagounis som löpte hejvilt, fram och tillbaka från sin mittfältsposition och visade prov på teknik, spelförståelse och en bra defensiv förmåga. Det var lagkapten Matteus Behnan som inte lät mycket komma förbi honom och agerade med pondus i mittfältslåset tillsammans med Karagounis. Det var Abdo Barhe och Alexandros Kousis som täppte till i försvaret, med Ismaël Sow, Christian Üre och Elise som fick kämpa på sina ytterbackspositioner och gjorde det med bravur. Och det var också, framför allt, den blott 18-årige målvakten Fahad Ghazala som agerade med ett lugn och som stod för riktigt vassa räddningar som kom att bädda för tre rödgula poäng. För trots att Assyriska fick till en slutforcering på slutet där spelet kantades av ett spel som böljade fram och tillbaka, skapade inte de rödvita alltför många chanser och det rödgula kollektiva spelet täppte till i försvaret. Slutsignalen ljöd, Antonios Bahdke blev matchvinnare med matchens enda mål och den rödgula supporterskaran hamnade i extas.

Segersångerna pågick långt efter slutsignalen och våra rödgula krigare fick fira tillsammans med supportrarna på den östra läktaren där en känsla av glädje, optimism och lättnad sprudlade i det rödgula lägret. Syrianska FC vill rikta ett stort tack till de rödgula supportrarna för en fantastisk inramning och det fantastiska stödet matchen igenom. Tillsammans tog vi en efterlängtad derbyseger och tillsammans blev vi bäst i stan. Södertälje är rött och gult! #TiheSuryoye

Matchfakta: Assyriska FF – Syrianska FC 0-1 (0-0)
Mål: Antonios Bahdke 56′ (SFC)
Varningar: Alexander Karagounis 3′ (SFC), Victor Åsberg 23′ (AFF), Kenneth Carlie 60′ (SFC), Ahmed Jenhani 90+3′ (AFF)
Utvisningar: Atish Ballchand 64′ (AFF)
Startelva SFC: Ghazala – Üre (Wetshikoy 69′), Kousis, Barhe, Sow – Karagounis, Behnan (Inan 69′) – Rödlund (Hanna 82′), Bahdke, Carlie (Kaarle 75′), Aljic (Elwan 82′)
Publik: 4118

Andrew Moro
maj 29, 2023