1977 - TALET

År 1977 bildades Syrianska Föreningen i Södertälje, samtidigt bildades även fotbollslaget Suryoyo SK. Syrianska har en kort historik sett till vad som åstadkommits under de åren som Syrianska funnits till. 1986 ändrade man namn från Suryoyo SK till Syrianska SK och till slut blev man Syrianska FC 2002.

1995 - 2008 TALET

Året efter att Syrianska degraderats till division 3 året 1995 tog styrelsen beslutet om att göra en nysatsning med en stomme ur de egna leden och satte upp en målsättning om att man ska vara ett division 1 lag år 2001. Nu började man på allvar satsa på sin ungdomsverksamhet.

År 2001 vann man division 2 med ett imponerande facit, med 53 poäng, 65 gjorda mål och endast 17 insläppta mål. Men på grund av en omorganisering av seriesystemet året innan fick man inte ta klivet upp till Superettan och fick istället spela ett kval mot Åtvidaberg. Efter två jämna och oförglömliga matcher förlorade Syrianska dessvärre kvalet.

Åren därpå höll man till i division 2 och år 2005 vann Syrianska återigen serien, men fick tyvärr återigen se sig slagna i ett kval till Superettan, denna gång mot Qviding FIF. Istället fick man avancera till den nya serien Division 1 Norra år 2006.

År 2007 korades Syrianska till Södertäljes kungar efter att ha slagit lokalrivalen Assyriska FF i säsongens bägge möten.

År 2008 vinner man för första gången någonsin division 1 och avancerade till Superettan och elitfotbollen efter en lång väntan.

2009 - 2010 TALET

Syrianska skötte sin första säsong i Superettan med bravur och slutade på en fjärdeplats och var enbart en poäng från kvalplats till Allsvenskan. Bland annat vann man det första derbyt mot Assyriska FF som slog publikrekord (8453) när Robert Massi blev matchhjälte med sitt drömmål.

Året där på vann Syrianska Superettan efter en fantastisk säsong. Avancemanget till Allsvenskan var ett faktum och blev det 61:a allsvenska laget i historien, enbart två år efter att man tagit klivet upp till Superettan för första gången. Det allsvenska kontraktet säkrades i den sista omgången, på Villundavallen när Syrianska gick på knock och slog Väsby United med 3-0. När slutsignalen ljöd hade glädjen inga gränser och de tusentals tillresta supportrarna, från världen över, fick fira det allsvenska avancemanget med sitt landslag efter ett heroiskt år.

2011 - 2013 TALET

Året är 2011 och Syrianska ska debutera i den svenska fotbollens finrum, Allsvenskan. I den allsvenska premiären tog man emot Gefle IF inför tusentals rödgula supportrar och det var upplagt för fest. Det dröjde heller inte länge förrän Syrianska kunde göra sitt första mål i Allsvenskan någonsin, när skyttekungen från året innan, Peter Ijeh höll sig framme och tryckte in 1-0. Matchen däremot slutade 1-1 och man hade tagit sin första poäng. Säsongen kantades av flera skadeavbräck och efter en halvdan vårsäsong såg läget mörkt ut för Syrianska då man riskerade nedflyttning. Men efter en bra höstsäsong kunde man till slut knipa kvalplatsen för att hålla sig kvar i Allsvenskan och man ställdes mot Ängelholms FF. Syrianska hade inför det här kvalet aldrig vunnit något kval och minnena av kval tog oss direkt tillbaka till förlusterna mot Åtvidaberg och Qviding. Efter den första kvalmatchen såg det dystert ut när man förlorade på bortaplan mot Ängelholm med 2-1. Returmatchen hemma i Södertälje innehöll däremot allt. Våra fantastiska supportrar bjöd på ett tifo av högsta klass och en fullsatt arena kokade av rödgula supportrar. Syrianska bjöd upp till dans på plan och gjorde en utomordentlig insats. Vid ställningen 2-1 var det bäddat för förlängning, och det dröjde till matchens absolut sista spark innan ett avgörande skulle falla. På ett inspel från Yussuf Saleh kunde Peter Ijeh störa sin försvarare tillräckligt mycket för att han ska stöta in bollen i egen bur. Vild glädje bröt ut och Södertälje Fotbollsarena exploderade i ett fullständigt glädjevrål. Syrianska vann kvalet och höll sig kvar i Allsvenskan, något som inget annat lag med utländskt påbrå har lyckats med innan.

Året 2012 gör man sin andra säsong i Allsvenskan och den börjar på bästa möjliga sätt. Syrianska tar emot “Real” Göteborg i premiären där rödgult var totalt uträknade. Göteborg tog även ledningen med 1-0 i den första halvleken. Men efter en blixtvändning i den andra halvleken där man inom loppet av tre minuter gick från 0-1, till 2-1, var Syrianska plötsligt i förarsätet. Syrianska höll ut resten av matchen och tog en sensationell premiärseger mot IFK Göteborg. Efter en stark säsong lyckades man också hålla sig kvar i Allsvenskan ännu en gång och knep den sista platsen på säker mark och slapp kvalet.

År 2013 tog den allsvenska sejouren slut. En kaotisk säsong resultera i en otrolig kräftgång för de rödgula och till sist trillade man ur Allsvenskan. På hemmaplan fick man avsluta med en 4-1 seger mot Åtvidabergs FF i Özcan Melkemichels sista match som huvudtränare för klubben.

2014 TALET

År 2014 fick man börja om i Superettan igen. Efter positiva indikationer under vårsäsongen, där man bland annat vann det första derbyt mot Assyriska med 2-0, gick höstsäsongen desto tyngre när man någorlunda drogs in bottenstriden. Till slut slutade man på en 10:e plats.

2015 TALET

År 2015 hade man en väldigt spännande trupp och man gjorde en riktigt bra säsong. I en otroligt tajt serie, där man var en av de lagen som var allra bäst försvarsmässigt, hamnade Syrianska på en 7:e plats.

2016 - 2017 TALET

2016 var man tippade att vara bland topplagen, men det gick sämre än förväntat. Fram till sommaruppehållet såg det rejält dystert ut för de rödgula, då man befann sig på nedflyttningsplats. Men efter att Kleber Sarenpää tog över tränarposten blev det ganska snart mycket bättre. Syrianska lyckades hålla sig kvar i Superettan efter ett kval mot Vasalunds IF där man vann med totalt 5-1 sammanlagt. Året därpå halkade man ur Superettan och skulle få spela division 1-fotboll kommande säsong.

2018 - 2019 TALET

År 2018 rustade man om för att direkt ta klivet upp till Superettan igen. Välmeriterade spelare som Mathias Ranégie, Sebastian Rajalakso och Martin Mutumba skrev på för klubben. Efter en stor satsning tog man, via ett dramatiskt kval mot IFK Värnamo, klivet upp till Superettan igen. Syrianska hade 1-0 med sig inför returmatchen på bortaplan. Inför ett hundratal tillresta supportrar kunde Syrianska, efter en dramatisk avslutning på matchen, säkra avancemanget efter att Mathias Ranégie gjort 2-2 i slutminuterna. Dessvärre blev sejouren i Superettan kortvarig. Året därpå halkade man ännu en gång ur Superettan och då kom även nästa smäll för rödgult som tvångdegraderades till division 2.

2020 - 2021 TALET

Enorma ekonomiska bekymmer och en pandemi gjorde fotbollssäsongen 2020 till ett underligt år där man fick spela en enkelserie i division 2 Östra Götaland. Syrianska fick satsa på spelare från de egna leden där i princip hela truppen kom från ungdomsleden. Det gjorde dem med bravur och slutade på en tredjeplats efter att man fallit på mållinjen i strävan efter att knipa kvalplatsen uppåt. År 2021 fortsatte man att satsa på de yngre spelarna och förstärkte även med spelare från andra klubbar. Länge var Syrianska med i toppstriden, men efter en dålig slutspurt på serien fick man nöja sig med en 6:e plats i division 2 Södra Svealand.