En olidlig värme svepte över Södertälje under söndagseftermiddagen och det var bäddat för folkfest när drygt 3200 åskådare var på plats för att se Syrianska och Assyriska drabba samman i ett stekhett Södertäljederby. En fullsatt betongläktare då SFC var bortalag för dagen stod för en fantastisk insats. Supportrarna stod för en inramning som saknar motstycke och förtjänade mer i en match som blev mållös där båda lagen fick dela på poängen.

Matchen blev uppskjuten med 45 minuter då Assyriska-supportrarna hade antänt pyroteknik som misstänkts ha triggat igång brandlarmet vilket innebar att polisen var tvungna att evakuera den västra sektionen. När matchen väl var igång fick supportrarna på plats se en händelselös och chansfattig tillställning där matchen till största del bestod av kamp och fysiskt spel. Skönlir var ingenting som kännetecknade derbyt. Assyriska hade en målchans i början av matchen när Linus Hillemar rann igenom, men som missa när Peter Stahl rädda. Syrianska stack upp ett antal gånger och kunde ha förvaltat sina chanser på ett bättre sätt när man hamnade i en tre mot två situation, men där nyförvärvet Kennedy Igboananike valde att skjuta istället, då stod målvakten Marko Atanckovic i vägen för ett rödgult mål. I överlag var det en jämn halvlek där det inte riktigt gick att utse halvlekens bästa lag. Men det var rödgult som var mer aggressiva och vann de fysiska kamperna i spelet.

Den andra halvleken drog igång och kantades återigen av kamp där inget av lagen kunde etablera ett välfungerande spel. Men Syrianska hade ett litet spelövertag i den andra halvleken då det var rödgult som stack upp oftare och kom upp i den sista tredjedelen, men misslyckades ofta i den sista passningen. Kennedy Igboananike fick ett ypperligt läge att spräcka målnollan när han sköt ett skott efter ett fint kombinationsspel, som blockades av en AFF-spelare och gick ut till hörna istället. Assyriska var inte heller ofarliga och fick ett bra läge på ett inspel, men där stod Peter Stahl i vägen som stod för en bra räddning. Slutet av matchen kännetecknades av ett böljande spel fram och tillbaka där båda lagen kontra på varandra. I slutminuterna lobbade Jay Chantarumporn bollen strax över mål. Närmare än så kom inte Syrianska och matchen slutade 0-0.

I en match som denna är det oerhört synd att det slutar mållöst. Den enda ljuspunkten i matchen var just supportrarna som hade fantastiska tifon och sjöng matchen igenom. Men ibland är fotbollen sådan.

Vi vill rikta ett stort tack till alla rödgula supportrar som var på plats och stöttade oss i derbyt. Ni betydde oerhört mycket och stödet från läktarhåll var helt fantastiskt. Nu blickar vi framåt mot nästa match på söndag, när Syrianska tar emot broderföreningen Arameisk-Syrianska, kl 17:00. Se till att inte missa matchen på söndag! #TiheSuryoye

Matchfakta: Assyriska FF – Syrianska FC 0-0
Varningar: Nemrut Awrohum 54′ (AFF), Matteus Behnan 54′ (SFC), Victor Åsberg 59′ (AFF), Afram Hanna 77′ (SFC), Bachir Katourgi 78′ (AFF), Mattias Ingvarsson 86′ (SFC), Ferid Ali 90′ (AFF)
Startelva SFC: Stahl – Younan, Ingvarsson, Gürsac, Üre (Chantarumporn 82′) – Behnan (Moche 78′), Hanna – Carlie (Kaarle 74′), Igboananike (Carabajal 81′), Matti – Bagir