Syrianska har arbetat febrilt ända sedan i vintras med att ta in en kvalificerad akademichef vilket har varit en prioritering för klubben. Nu kan vi med glädje presentera en ny akademichef i unge Daniel Akdemir som kommer att basa över ungdomsverksamheten.

Trots sin ringa ålder har Daniel en lång bakgrund inom fotboll med flertalet tränaruppdrag inom olika ungdomsverksamheter som Djurgården, Vasalund, Sollentuna och IFK Haninge. Redaktionen fick tag på Daniel Akdemir för en intervju om hans ankomst samt tankar kring sin nya roll i rödgult.

Först och främst, välkommen till Syrianska Daniel! Hur känns det att vara här?
– Tack, det känns otroligt bra!

Kan du presentera dig själv lite kort för den rödgula supporterskaran?
– Daniel heter jag, jag kommer från Stockholm och är själv syrian. Jag är född och uppvuxen i Hjulsta och har erfarenheter som spelare där jag kom upp till Pojkallsvenskan på U17-nivå, men högre än så blev det inte eftersom att jag ville prioritera andra saker i livet. Därefter hoppade jag in på rollen som tränare vid 16-års åldern där jag arbetade tre år i Vasalunds akademi. Jag har även haft en och en halv säsong i Djurgårdens akademi också och dessutom har jag varit en sväng i IFK Haninge som utbildningsansvarig. Min senaste adress innan jag kom till Syrianska var Sollentuna FK. Det har varit olika föreningar med olika strukturer, så jag har fått en erfarenhet som är väldigt mixad. Både sett till kulturer men även socioekonomiska förhållanden. Utbildningsmässigt har jag varit i England och studerat sport science med Professional Football Coaching, där det blev ett läsår och 60 högskolepoäng. Jag har även en utbildning på Stockholms Universitet med Psykologi 1 där tanken var att ta en kandidatexamen, men sedan fick jag detta jobb och då fick jag hoppa av. Där inkassera jag 30 högskolepoäng och avslutningsvis har jag även en UEFA B tränarutbildning. Jag har också gått många andra kurser så som idrottspsykologi, fotbollsutveckling och olika act-utbildningar.

Du kommer in som ny akademichef för Syrianska vilket är en viktig punkt för många rödgula supportrar i Södertälje. Hur ser du på att axla den rollen?
– Det är väldigt roligt och spännande. Jag tror att det är en stor utmaning i att först och främst att sätta en bra utbildning för ungdomar. Jag ser att det finns en enorm potential i Södertälje där jag ser många spelare som väljer att lämna staden och fortsätta sina karriärer och utbildning i Stockholm och det rör sig dessutom om duktiga spelare. Först är det viktigt att identifiera behoven i Södertälje. Vad är det som behövs? Vad är det som inte behövs? Hur mår folk? Vad finns det för tidigare historia, hur har det sett ut? Det är viktiga aspekter att ha i åtanke. Men det viktigaste av allt är att kunna erbjuda en bra fotbollsutbildning som ska ta Södertälje-spelarna bort från Södertälje, ut i den europeiska fotbollen, samt att vara med och bidra till att försöka uppfylla spelarnas drömmar och mål. Det är viktigt med bra utbildning, både vad det gäller aspekterna på plan men även utanför den också. Om det blir för svårt med spelare som dras med skador är det också viktigt att de får en social utbildning, det är det minsta vi kan bidra med. Man ska förstå jobbet att vara fotbollsspelare, mentalt och fysiskt, men även kraven som ställs på en spelare på elitnivå. Det är något man får försöka implementera. Om det passar så passar det, om det inte gör det så är elitsatsning kanske inte något för just dig och kanske satsa på något annat. Det är så jag ser på akademichefsrollen.

Vad ser du för potential i Syrianskas ungdomsverksamhet?
– Jag ser en enorm potential. Inte bara i Syrianska, men även i Södertälje som helhet. Potentialen blir att få fram spelare som brinner för föreningen och som brinner för klubbmärket på bröstet. Det är någonting jag inte har arbetat med förut, utan det har mest varit föreningar utan någon kulturell koppling som inte har en så känslostark koppling. Ambitionen är att utveckla lojala spelare och utveckla den talangen som finns i staden. Det är ett faktum att varje årskull har två eller tre spelare, som kan nå upp till elitnivå. Det är något som vi kan se tio år tillbaka, och till och med tjugo år tillbaka. Det finns en enorm potential i staden. Men vi behöver lägga ner ett enormt arbete för att förverkliga dessa visioner, både operativt men även administrativt. Det behöver läggas arbete på att få ihop folket i Södertälje och att utveckla sammanhållningen för att kunna sträva mot ett och samma mål, även om det kan finnas lite oenigheter om hur vägen dit ska se ut. Men det är viktigt att vi bestämmer oss för att det finns en väg, och det är denna väg vi ska gå. Detta är vår identitet, det är så här vi arbetar, det är så här vi uppför oss, detta är en spelare i Syrianska FC. Att bygga upp det är jätteviktigt.

Hur är Daniels sätt att tänka fotboll?

– Det ska vara underhållande att se på fotboll. Jag vill ge tillbaka till publiken som har betalat inträde för att se fotboll. Publiken älskar när det är kamp, när det är strid på plan. Publiken älskar när spelarna springer och ger sitt yttersta på plan. Mitt sätt att se på fotboll är att bygga upp ett taktiskt försvarsspel där de får springa och slita och att ge de möjligheten att göra det. Offensivt ska vi kontrollera matchbilden. Saker och ting ska ske i vår kontroll. Vi ska ha bollen och det är vi som ska styra. Vi ska skapa mycket målchanser och omsätta dessa i många mål. Jag vinner hellre en match med 7-6 än 1-0, för då har publiken fått se något sevärt. Vi ska kunna efter matchen kunna titta på publiken med stolthet, tacka de för deras stöd och känna att vi verkligen har gett allt, både med och utan boll. Det handlar inte om spelarna, det handlar inte om tränarna. Det handlar om att ge publiken värde för tiden och pengarna de avsatt för att titta på matcherna. Publiken ska känna att spelarna har gett allt på plan.

Syrianska är oerhört nöjda med denna rekrytering och uttalar sig enligt följande om Daniel Akdemir:

-Vi får in en person med mycket passion och ambitioner som kommer in med ett nytänk. Detta är en kille som har satsat rejält på fotbollen då han dessutom har erfarenhet av studier inom fotboll i England. Han kommer in med hunger och passion för att driva vår vision framåt. Denna rekrytering står i enlighet med våra uttalade visioner för ungdomsverksamheten och arbetet som ska ligga till grund för framtiden. Ungdomsverksamheten är det viktigaste vi har. Om vi styr den rätt, kommer vi att skörda stora framgångar.

En fördjupad intervju med Daniel om hans visioner och målsättningar i Syrianska kommer att komma under kommande vecka. Annars hälsar vi Daniel ett stort och hjärtligt välkommen till den rödgula familjen och önskar honom ett stort lycka till i sitt uppdrag! #TiheSuryoye

Andrew Moro
augusti 5, 2023