Syrianskas satsning på ungdomssidan fortsätter och nu kan vi med glädje presentera en rekrytering som kommer gynna flickverksamhet i rödgult. Den lokala profilen Susan Kiryo, som har erfarenhet från spel på den högsta nivån inom damfotbollen, är ny ansvarig för Syrianskas flickverksamhet!

Vi vill börja med att hälsa dig ett stort och hjärtligt välkommen till Syrianska Susan! Hur känns det att vara här?

  • Det känns jättebra och spännande! Syrianska är en Södertäljeklubb och jag är född och uppvuxen i staden, så det känns naturligt att arbeta med klubbar som identifierar sig med Södertälje! Syrianska vill satsa på tjejer och det är en fråga jag brinner för.

Kan du presentera dig själv lite kort för den rödgula supporterskaran?

  • Jag är en gammal elitfotbollsspelare som har spelat i Damallsvenskan i ett par säsonger, samt i U23-landslaget. För närvarande spelar jag i Södertälje Futsal Club i högsta ligan samt i svenska damlandslaget i futsal där jag har flest landskamper och flest mål. I år fick jag dessutom ett fint pris som Sveriges bästa spelare i futsal. Förra året startade jag upp ett damlag i Södertälje FK som vann division 4 i fotboll och ska spela division 3 i år. Till vardags är jag ingenjör med masterexamen inom medicinsk fysik. Jag arbetar också på Scania.

Du kommer nu in som ansvarig för flicksidan, hur ser dina visioner ut?

  • Tanken är att bygga upp och strukturera en ordentlig flickverksamhet med lag i alla åldrar. Ambitionen är att skapa en struktur där ledare samt spelare utvecklas och utbildas, där man har en röd tråd i sättet att arbeta inom hela flicksidan. Här kommer alla att vara välkomna oavsett nivå. Träningar och övningar ska anpassas så att alla passar in. De som vill nå eliten kommer att få förutsättningarna för att kunna göra det och de som vill spela för att ha kul kommer också att ha möjligheten.

Vad ser du för potential i Syrianskas flickverksamhet, men även i Södertälje generellt sett?

  • Jag har varit aktiv i ett av Syrianskas flicklag sedan två år tillbaka. Vi har vuxit sedan dess och utvecklats oerhört mycket. Samarbetet har fungerat riktigt bra och nu tar vi ytterligare ett steg där jag kommer att ansvara för hela flicksidan i Syrianska. Det är en klubb med höga ambitionsnivåer som vill satsa på flickorna i Södertälje. I Södertälje finns det ett stort fotbollsintresse bland flickorna och potentialen är väldigt hög.

Hur tänker du kring fotboll?

  • Jag gillar underhållande fotboll, det ska vara kul att titta på. Jag står mer för passningsspel och mer teknik än att slå långbollar och springa. Det ska alltid finnas en adress dit bollen ska och jag föredrar att man dribblar och försöker ta sig ur situationen istället för att skjuta iväg bollen utan någon adress. Man bör vara aktiv på planen, visa att man vill ha bollen i offensiven, och aldrig stå stilla samt arbeta hårt i defensiven också.

Vi hälsar Susan ett stort och hjärtligt välkommen till Syrianska och önskar henne ett stort lycka till i sitt nya uppdrag! #TiheSuryoye

Andrew Moro
april 7, 2024