Snart är väntan är över. I helgen går Syrianska in i fotbollssäsongen 2023 när man premiärspelar hemma mot Rågsveds IF på Södertälje Fotbollsarena. Förhoppningarna är stora och målsättningen är givetvis att ta klivet upp till Ettan. Vikten av att börja säsongen starkt har alltid varit stort, men under de senaste åren har rödgult de facto haft tufft med att vinna premiärer. Här nedan följer tre minnesvärda premiärer i Syrianskas historia, för att färska upp era minnen!

Åtvidabergs FF – Syrianska FC 1-2: Superettan (2009)
Syrianska gjorde sin allra första säsong i Superettan efter att ha vunnit division 1 året dessförinnan. Förhoppningarna och spänningen bland de rödgula supportrarna var enorma och det var inte många som kunde vänta på att serien skulle dra igång. Första motståndaren i den historiska Superettan-premiären var den anrika klubben Åtvidabergs FF som senare under det året kom att ta klivet upp till Allsvenskan. På Kopparvallen hade rödgult med sig ett enormt bortafölje som satte färg på matchen. Efter en mållös första halvlek kunde Syrianska spräcka sin målnolla och Denis Velic blev den historiska första målskytten i Superettan för Syrianskas del. Samme Velic kunde en stund därefter utöka ledningen till 2-0 och de rödgula supportrarna befann sig i extas. Åtvidaberg kunde reducera till 1-2 med dryga tio minuter kvar och satte nerv i matchen, men Syrianska kunde hålla undan och bärga hem tre historiska poäng till Södertälje.

Syrianska FC – Gefle IF 1-1: Allsvenskan (2011)
På rekordfart hade rödgult på två säsonger tagit klivet upp till den svenska fotbollens finrum, Allsvenskan efter att ha vunnit Superettan 2010. Därmed blev Syrianska det 61:a allsvenska laget i historien och premiären skulle spelas hemma i Södertälje när Gefle IF skulle gästa Södertälje Fotbollsarena. Spänningen i staden var påtaglig bland de rödgula supportrarna och 4644 åskådare var på plats för att se Syrianskas första match någonsin i Allsvenskan. Matchen då? Jo, det dröjde inte alls länge innan rödgult spräckte målnollan. I den 4:e minuten fick Syrianska en hörna och efter en tilltrasslad situation kunde skyttekungen Peter Ijeh trycka in ledningsmålet. Arenan exploderade i ett glädjevrål och 1-0 var ett faktum. Syrianska hade flera chanser att kunna utöka sin ledning men lyckades inte förvalta sina lägen och istället kunde Gefle arbeta sig in i matchen. Till slut fick bortalaget utdelning när de lyckades jämna ut resultatet till 1-1 vilket också blev slutresultatet. Det var något av en besvikelse för klubben då förhoppningarna var större, trots att resultatet var rättvist. Den första trepoängaren fick vänta, men det var ändå en match som blev ihågkommen som den första allsvenska matchen någonsin.

Syrianska FC – IFK Göteborg 2-1: Allsvenskan (2012)
Det var en dags för en ny säsong i Allsvenskan. Syrianska hade hållit sig kvar i den högsta serien 2011 efter ett dramatiskt kval mot Ängelholms FF. Den här gången stod IFK Göteborg för motståndet på Södertälje Fotbollsarena och det var ett fullsatt Södertälje Fotbollsarena som fick bevittna drabbningen. Det var guldfavoriten Blåvitt som på förhand, sett till experternas analys, skulle ta hem en enkel seger mot ”lilla Syrianska”. Blåvitt tog ledningen i den första halvleken och halvtidsresultatet skrevs till 1-0 i ”Änglarnas” favör, och experterna var påväg mot att få rätt i sina tippningar. Men efter drygt tio minuter in i den andra halvleken stod det 2-1 till Syrianska, som hade vänt på matchen inom loppet av ett par minuter. Sharbel Touma satte dit kvitteringsmålet efter fina aktioner av Ismail Lawal och Admir Aganovic, och dryga minuten efter kunde Ismail Lawal bryta bollen högt upp i bollbanan och därefter läckert servera Aganovic som enkelt placerade bollen i mål. Södertälje Fotbollsarenan exploderade i ett glädjevrål och vändningen var därmed fullbordad. Syrianska höll undan till slut och tog en premiärseger mot ”Real” Göteborg – mot alla odds.

På lördag är det dags för en ny premiär när Syrianska tar emot Rågsveds IF och vi uppmanar samtliga rödgula supportrar, äldre som nya, att ta sig till Södertälje Fotbollsarena för att lyfta fram våra rödgula krigare till en ny premiärseger, och ändra den negativa premiärtrenden! Tillsammans skapar vi oförglömliga minnen och tillsammans ska vi ta klivet upp igen. Mot seger! #TiheSuryoye

Matchinformation: Syrianska FC – Rågsveds IF
Var?: Södertälje Fotbollsarena
När?: Lördagen, den 1:a april, kl 16:00